Olvasztás és öntés

http://youtube.com/shorts/mMjSWLmOvtw

A tégelyek megfelelnek a fogtechnikai öntés minőségi követelményeinek. Az öntési technológia betartása nagyon fontos. Néhány szempont a teljesség igénye nélkül:

  • Az olvasztótégellyel legalább 15-ször (jó technikával 50+-szor) lehet olvasztani. Ha a tégely néhány olvasztás után eltörik felül kell vizsgálni a technológiát. A tömeggyártás miatt igen kicsi a tégely gyártási hibájának valószínűsége.
  • A fémet a lehető leggyorsabban kell felhevíteni és megolvasztani. Az egész folyamat alatt az öntőgép a legnagyobb teljesítménnyel dolgozzon. Az olvasztás közben megállni nem szabad. A lassú olvasztási folyamat a fémet elégeti, sok salak keletkezik. A lehető legrosszabb a már részben megolvadt fémet visszahűteni további fémadagolás céljából.
  • Nem szabad a fémet túlhevíteni. A túlhevítés rontja az öntvény felületét, méretét, összetételét és a tégely élettartamát. Minél gyorsabb az olvasztás, annál könnyebben lehet az öntés pillanatát meghatározni. Az utolsó szilárd fémdarab megolvadása után általában 1-3 másodperc múlva kell a centrifugát indítani. Bizonyos fémeknél a salakhártya megrepedése jelzi az alkalmas pillanatot.
  • Nagyon fontos a fém elhelyezése a tégelyben. Az egymásnak támaszkodó fémdarabok a hőtágulás miatt eltörik a tégelyt. Különösen veszélyes a helytelenül felaprított hulladék. A fém felakadása is rontja az öntvény minőségét, mert a fennakadt fém nem olvad meg, az alatta lévő túlhevül. A jelenség fokozottan veszélyes a kisméretű tégelyeknél.
  • A tégelyt öntés előtt célszerű előmelegíteni, de az előmelegített tégelybe nehéz a fémet jól berakni. Mire a fémet elhelyezik a tégely kihűl. Természetesen sokkal fontosabb a fém jó elhelyezése, hiszen a beékelődött fém már az első öntés előtt eltörheti a tégelyt. A tégelyt az öntőgép kisebb teljesítményével, a jól berakott fém melegítésével is elő lehet hevíteni, de vigyázni kell arra, hogy a fém sehol se legyen melegebb 800 °C-nál. Ez a módszer nagy gyakorlatot igényel és nem mindegyik gép alkalmas erre, mert ezt először nyitott fedéllel, vagy a sötét benéző szűrő nélkül kell gyakorolni. Az ilyen előmelegítés után hirtelen a maximális teljesítményt kell bekapcsolni és minél előbb önteni. A KALÓRIA tégelyeket előmelegítés nélkül is lehet használni, valamivel rövidebb élettartam mellett.